Vullingen

Wol

Er zijn verschillende soorten wol, waaronder British wool, Herdwick eco wool en Yorkshire Dales eco wool. Wanneer de wol dikker en voller is, zorgt dit voor extra veerkracht en comfort. Wol heeft ‘schubben’ en onderscheidt zich daarmee van haar. Wol is daarnaast gekroesd. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden, waardoor wol een goede warmte-isolator is.

Hennep

Van de vezels van de bast van een hennepplant wordt touw gemaakt. Van dit touw worden veel textiele stoffen geweven. De vezel wordt verwerkt in combinatie met wol. Dit maakt de vulling van een matras sterk en geeft een betere vochtregulatie. Hennep is van nature een antibacteriële vulling.

Paardenhaar

Paardenhaar wordt veelal gebruikt voor de ventilatie in matrassen. Het is veerkrachtig en heeft een optimale vochtregulatie.

Zijde

Zijde is een van de oudste bekende vullingen. Het is een zeer sterkte vulling en ook nog eens superzacht. Zijde heeft een unieke vochtregulatie en voelt warm aan in de winter en koel in de zomer. Het nadeel van echte zijde is dat het snel veroudert onder invloed van zonlicht.

Kasjmir

Het woltype kasjmir is afkomstig van de Kasjmirgeit en komt uit India, Pakistan en China. Kasjmirwol is een fijne en zeer zachte, soepele vezel; als matrasvulling superzacht en comfortabel. Het nadeel is de hoge prijsstelling. Kasjmir is een van de duurste natuurvezels en wordt daarom vaak gemengd met merino- of andere wol. De prijs is vooral afhankelijk van de fijnheid van de wol.

Mohair

Mohair is de naam voor wol van de Angorageit en tevens voor de textiel die van deze wol is gemaakt. Voor matrasvulling heeft dit een zachtere en duurzamere vulling dan wol en blijft koeler. Mohair kan 30% van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen. Deze vezel blijft goed isoleren, ook als de vulling vochtig is.

Katoen

De vezels van de katoenplant worden tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Sterkte, absorptievermogen en duurzaamheid zijn unieke eigenschappen van katoen. In een matras wordt katoen gebruikt als vulling in de bovenlaag tussen tijk en andere vullagen om migratie van vezels te voorkomen.

220517 Slaaphof Website 1100x1100px09